Novice

IZJAVA ZA JAVNOST: Izjava SZZZZS ob noveli ZPacP in dvugu plač

IZJAVA ZA JAVNOST (23.1.2018)

Izjava SZZZZS ob noveli ZPacP in dvigu plač

SZZZZS opozarja, da novela ZpacP na sekundarnem nivoju ne skrajšuje čakalne dobe, ob bok napovedani stavki javnega sektorja pa sporočajo, da zasebni zdravniki in zobozdravniki koncesionarji dviga plač sami niso bili deležni.

Novela Zakona o pacientovih pravicah (Uradni list RS št. 55/2017, z dne 6.10.2017) in novela Pravilnika o najdaljših dopustnih čakalnih dobah (Uradni list RS št. 3/2018, z dne 12.1.2018) na sekundarnem nivoju ne skrajšuje čakalne dobe, saj uvedba stopnje nujnosti »zelo hitro« z vidika zdravnika specialista v ničemer ne skrajšuje ali poenostavlja samega naročanja. Še vedno je triažiranje napotnice edino merilo razvrščanja med stopnjama »hitro« in »zelo hitro«, saj Razširjeni strokovni kolegiji še niso objavili smernic in kriterijev razvrščanja (Pravilnik o RSK objavljen avgusta 2017, UL RS 44/2017). Zdravniki na sekundarnem nivoju ostajajo prepuščeni lastni strokovni presoji, ki je, opozarjajo v SZZZZS, kaj hitro lahko ustrezno kaznovana z (višjo) globo. Število čakajočih na obravnave se s sprejetim zakonom in pravilnikom ne bo v ničemer zmanjšalo, saj bodo pacienti z »redno« stopnjo nujnosti potisnjeni še nižje na čakalnih seznamih - čakalne dobe pa se bodo še podaljšale. Zakon in pravilnik s tem ne dosegata željenih učinkov.

Ob napovedanih stavkah sindikatov javnega sektorja pa zasebni zdravniki in zobozdravniki združeni v SZZZZS poudarjajo, da dviga plač v njihovem primeru ni bilo. »Zasebni zdravniki in zobozdravniki koncesionarji (tako primarnega, kot sekundarnega nivoja) nismo bili deležni višjih prihodkov s strani ZZZS in to kljub temu, da nas večina izpolnjuje pogoje nadpovprečnih obremenitev tako po glavarinah, kot tudi opravljenih storitvah. Kot že kdaj prej je vlada na nas pozabila, skoraj vsak dan pa poslušamo predstavnike javnih uslužbencev da, če so se plače dvignile zdravnikom, se morajo tudi njim,« je povedal Igor Dovnik, predsednik SZZZZS. Ob tem dodaja, da morda ni nepomembno, da se je večini zdravnikov v javnem sektorju plača popravila zaradi nadpovprečnih obremenitev in je ob tem veliko kolegov moralo tudi podaljšati delovni čas. V SZZZZS se pridružujejo mnenju, da si vsi zaslužimo boljše plače vendar to ne bo možno ob sedanji organizaciji države, ki prav tako ni taka, kot si jo pošteni državljani zaslužimo.

DODATNE INFORMACIJE:
Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (SZZZZS)
Igor Dovnik, predsednik

Več...

SZZZZS na 9. posvetu "ETIKA V BELEM"

1. junija 2017 je Agencija za kadre v sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije organizirala 9. posvet »Etika v belem« z naslovom Kako organizirati in financirati zdravstvo v Sloveniji, da bodo državljanom dolgoročno zagotovljene varne in kakovostne zdravstvene storitve. Posveta z ambicioznim ciljem, odgovoriti na vprašanje, kako zdravstveni sistem organizirati, da bo le-ta služil svojemu osnovnemu namenu, se je udeležila tudi članica izvršilnega odbora SZZZZS Sanda Lah Kravanja, dr. dent. med., ki je na okrogli mizi prisotnim predstavila pasti predloge novele Zakona o zdravstveni dejavnosti in predstavila tudi nekaj idej, kako naprej.

Priponke:  Predstavitev

Več...