ZZDej-K objave

Dopis vsem občinam v RS glede ZZDej-K

Spoštovani,

v priponki je sken dopisa, ki ga je Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije v zvezi z ZZDej-k poslalo vsem občinam v Republiki Sloveniji.

Lep pozdrav,

Strokovno združenje zasebnih
zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije

Priponke:
Dopis vsem občinam v zvezi z ZZDej-k, 4.1.2018.pdf

Več...

IZJAVA ZA JAVNOST: SZZZZS na Ustavno sodišče vložilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti ZZDej-K


IZJAVA ZA MEDIJE

 

 


SZZZZS na Ustavno sodišče vložilo pobudo za začetek postopka ocene ustavnosti Zakona o zdravstveni dejavnosti – ZZDej-K, ki je stopil v veljavo dne 17.12.2017

 

(19.12.2017) Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (SZZZZS) je danes na Ustavno sodišče vložilo pobudo za začetek postopka ocene ustavnosti posameznih določb Zakona o zdravstveni dejavnosti.

Korak je logičen in pričakovan. SZZZZS je namreč ves čas zakonu, kot je bil predlagan in sprejet, brez sodelovanja strokovne javnosti, v delu, kjer zakon posega v pravico do dostopnosti do zdravstvenih storitev pacientu, nasprotovalo. Nasprotovala mu je tudi celotna Koordinacija zdravniških organizacij (KZO), ki jo sestavljajo Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, FIDES in SZZZZS. Novela ZZDej-K ni zdravstvena reforma, kot jo sicer nujno potrebujemo in si jo pacienti zaslužijo. Po neuspeli referendumski pobudi, saj pobudniku ni uspelo zbrati dovolj podpisov zanjo, se bodo zdravniki in zobozdravniki s pripombami na neustavnost posameznih določb zakona, obrnili na Ustavno sodišče. Prepričani so namreč, da je zakon v večih členih v neskladju z Ustavo Republike Slovenije. Zakon namesto, da bi z ustrezno ureditvijo izvajanja zdravstva skrajševal čakalne dobe, le-te podaljšuje, tudi s tem, ko slabša in zaostruje pogoje za delo zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, tako tistih s koncesijo, kot tistih, ki opravljajo storitve samoplačniško.

Priponke:
19.12.2017, SZZZZS v ustavno presojo ZZDej-K.docx

Več...

ZADNJI POZIV ZA REFERENDUMSKE PODPISE

Spoštovani kolegi!

 
Čas za zbiranje podpisov se počasi izteka, vendar nam do 40.000 podpisov manjka še veliko.
V naslednjih dneh se vseeno vsi skupaj potrudimo in nagovorimo svoje družinske člane, prijatelje, znance, vse, ki cenijo naše delo, naj nam z oddajo overjenega podpisa za referendumsko pobudo izrazijo podporo.

Uporabite obrazce, ki ste jih prejeli v pošiljki Zdravniške zbornice (lahko jih tudi fotokopirate ali natisnete iz priponk naših obvestil), zberite zbrane podpise in jih najkasneje v torek, 7. novembra 2017 pošljite v priloženi ovojnici, naslovljeni na Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov.
Nekateri od kolegov so prinesli več 100 podpisov, zato preostali pomagajmo vsaj z nekaj 10 podpisi.
 
Lep pozdrav,

Helena Mole, dr. med.
Predsednica Strokovnega združenja
zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije
 

 

Priponke:
OBRAZEC, podpora- volivca-SLO_ZZDej-K_Print.pdf

Več...

26. oktober 2017: NOVINARSKA KONFERENCA: KO BO ZDRAVSTVENI SISTEM RAZPADEL, BO PREPOZNO

Sporočilo za medije

Ko bo zdravstveni sistem razpadel, bo prepozno

Ljubljana, 26. oktober 2017. »Za današnjo novinarsko konferenco sem si pripravila tale seznam vprašanj: Ali kdo od tukaj prisotnih meni, da je ta novela Zakona o zdravstveni dejavnosti dobra za: za paciente in zakaj, za zdravnike in zobozdravnike  – in zakaj, za medicinske sestre – in zakaj, za manjše slovenske občine – in zakaj, za ministrstvo za zdravje (združenje zavodov, ...) – in zakaj, za poslance koalicijskih strank – in zakaj, za kogarkoli drugega – in zakaj. Vabim vas, da poiščite v tem zakonu dobre točke oziroma rešitve.

Primer: Odgovoren nosilec zdravstvene dejavnosti po novem ne bo le zdravnik – v resnici zakon ne pojasni, kakšno (pozitivno?) spremembo to prinaša. Kaj pa to pomeni za vse nas? Ali je to dobro za paciente? 

In če imate svoje mnenje o tem zakonu, vas sprašujem, ali tako menite zato, ker ste zakon preučili, ali zato, ker tako meni ministrica, predsednik vlade, ali preprosto zato, ker so ga potrdili poslanci?

 

Priponke:
Dodatno gradivo_26.10.2017.docx
Prikaz nekaterih ključnih novosti v noveli Zakona o zdravstveni dejavnosti in njihovega vpliva na delo zaposlenih in zasebnih zdravnikov (002), 26.10.2016.docx
Sporočilo za medije_ZZDej_Ko bo sistem razpadel_bo prepozno 26 10 2017.docx

Več...

VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO

Spoštovane novinarke in novinarji, uredniki in urednice,

 

Kodeks medicinske etike nam zapoveduje:

»Socialni, ekonomski in okoljski dejavniki vplivajo na zdravje, bolezen in izide zdravljenja. Zdravnik se tega zaveda in na to opozarja

 

 

Zato vas vabimo, na NOVINARSKO KONFERENCO, ki bo jutri, 26. oktobra, ob 10. uri v Domus Medica, Dunajska cesta 162, Ljubljana o tem:  

 

  • Zakaj je novela Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej) škodljiva

in 

  • Kakšne nepravilnosti in zapleti se dogajajo pri posredovanju elektronskih podpisov iz upravnih enot

  

  Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

  • dr. Zdenka Čebašek - Travnik, dr. med., spec. psih., predsednica ZZS  
  • Helena Mole, dr. med., spec. ped., predsednica SZZZZS
  • Krunoslav Pavlović, dr. dent. med., podpredsednik ZZS
  • dr. Tina Bregant, dr. med., spec. ped. in specializantka FRM, Mladi zdravniki, in
  • Nevenka Dolgan, podžupanja občine Dobrepolje

Priponke:
Vabilo_novinarska konferenca_ZZDej in nepravilnosti pri zbiranju podpisov_26.10.2017.docx

Več...

ETIČNOST SZZZZS in ZZDej

Spoštovani,

v priponki je izjava za javnost, ki jo je podala predsednica ZZS dr. Zdenka Čebašek-Travnik, dr. med., po objavi mnenja v KME v Žurnalu.

S stališči, zapisanimi v izjavi za javnost, soglašajo tudi ostale tri organizacije KOORDINACIJE ZDRAVNIŠKIH ORGANIZACIJ (KZO): Slovensko zdravniško društvo, FIDES, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije in Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

Priponke:
Etičnost SZZZZS in ZZDej_izjava za javnost 23 10 2017.docx

Več...

MNENJE VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC, SPOROČILO ZA JAVNOST STROKOVNEGA ZDRUŽENJA in NAVODILA VOLIVCEM

Spoštovane članice, spoštovani člani Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije!

V priponki sporočila vam posredujemo danes nekaj po 18.00 objavljeno

1. Mnenje varuha človekovih pravic, ki je nastalo na poziv ministrice za zdravje, ko smo zdravniki in zobozdravniki svojim pacientom pričeli pojasnjevati slabosti novele ZZDej-K. Varuh ob našem delovanju ne ugotavlja nepravilnosti (dostopno tudi na povezavi http://www.varuh-rs.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnosti/novice/detajl/odgovor-varuha-ministrici-za-zdravje-glede-zbiranja-podpisov-v-podporo-referendumu-o-zzdej-k/?cHash=5cdca427c750615047dda54c73e89764 ). 

2. Sporočilo za javnost predsednice Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, ki je bilo poslano medijem 13. oktobra 2017 in je bilo skoraj povsem prezrto oziroma blokirano.

Priponke:
OBRAZEC, podpora- volivca-SLO_ZZDej-K_Print.pdf
Odziv SZZZZS na izjavo ministrice za zdravje 13.10.2017.docx
PLAKAT - ZAKON NI V PRID BOLNIKOM.pdf
Z_NAVODILA VOLIVCU ZA ODDAJO OVERJENEGA PODPISA PODPORE.docx

Več...

Izjava za javnost, 13. 10. 2017

Spoštovani,

v priponki je izjava za javnost, ki jo je Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije podalo v zvezi z izjamo ministrice za zdravje, vezano na zbiranje podpisov volivk in volivcev v podporo zahtev za razpis zakonodajnega referenduma novele Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej-K).

S spoštovanjem,

Helena Mole, dr. med.
Strokovno združenje zasebnih
zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije

Priponke:
Odziv SZZZZS na izjavo ministrice za zdravje 13.10.2017.docx

Več...

NAVODILA VOLIVCU ZA ODDAJO OVERJENEGA PODPISA PODPORE

Spoštovani, pozdravljeni.

Več članov nas je prosilo za natančnejša navodila, ki bi bila v pomoč vašim bolnikom ob oddaji overjenega podpisa v znak podpore - pobude za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej-K).

Navodila volivcu za oddajo overjenega podpisa podpore vam tako posredujemo v priponki sporočila.
Prilagamo tudi obrazce.

Lepo pozdravljeni,

Helena Mole, dr. med.
Predsednica Strokovnega združenja zasebnih
zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije

Priponke:
NAVODILA VOLIVCU ZA ODDAJO OVERJENEGA PODPISA PODPORE_D.docx
OBRAZEC, podpora- volivca-SLO_ZZDej-K_Print.pdf
OBRAZEC, podpora-volivca-ITAL_ZZDej-K.pdf
OBRAZEC, podpora-volivca-MAD_ZZDej-K.pdf

Več...

ANALIZA - Prikaz nekaterih ključnih novosti v noveli ZZDej in njihovega vpliva na delo zaposlenih in zasebnih zdravnikov

Spoštovani kolegi!

Čeprav se v javnosti predstavlja, da se novela Zakona o zdravstveni dejavnosti v glavnem loteva področja koncesij, je pomembno opozoriti, da temu ni tako.

V priponki je analiza pravnika ZZS glede ključnih novosti o vplivu na delo zaposlenih in zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Poleg številnih protiustavnosti, zaradi katerih bodo gotovo sproženi postopki, če referendum slučajno ne uspe, vas dodatno opozarjam na nove prekrške in globe zanje!

Moje mnenje je, da je način, kako zakonodajalec poskuša obravnavati našo poklicno skupino, nesprejemljiv za nas, zato vas pozivam, da resno razmislite o tem, da s svojim podpisom podprete referendumsko pobudo. Spodbudite tudi vse tiste, ki poznajo in cenijo naše delo, da naš boj za dobro bolnikov podprejo z overjenimi podpisi podpore referendumski pobudi.

Skupaj z bolniki nam bo uspelo preprečiti uveljavitev škodljivega zakona!

Lep pozdrav,

Helena Mole, dr. med.
Predsednica Strokovnega združenja zasebnih
zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije

Priponke:
Prikaz nekaterih ključnih novosti v noveli Zakona o zdravstveni dejavnosti in njihovega vpliva na delo zaposlenih in zasebnih zdravnikov.docx

Več...